Dag 18

14 november 2024 - Phnom Phen City, Cambodja

Dat was onze vakantie in Vietnam. Na het ontbijt zijn we met de lijnbus naar Phnom Penh gegaan en tjonge wat een bus! Als we dachten dat dit een simpele openbare busdienst zou zijn, want dat was ons verteld, dan kwam dat toch wel anders uit. Om te beginnen haalde deze busdienst ons netjes op bij het hotel. Vervolgens zaten er 2 chauffeurs op én een hostes, kregen we onderweg een lunch naar keuze in de bus en zat er in de rugleuning van de stoel voor ons, al net als in het vliegtuig, een scherm waarop je spelletjes kunt spelen of films kijken o.i.d. Pure luxe. Het enige minpuntje aan de reis is dat het oponthoud aan de grens met Cambodja aanzienlijk was. Eerst heel lastig doen om Vietnam uit te mogen en vervolgens zeker net zo moeilijk doen om Cambodja bij de grensovergang van Moc Baì in te kunnen. Kost heel veel tijd en gaat volgens mij met heel veel willekeur en duurt meer dan 'n uur. Al met al zouden we om 15.00 uur aankomen in Phnom Penh was ons verzekerd, maar dat werd dus toch 17.15 uur. Kleine bijkomstigheid hiervan is dat we geluk hebben met onze 3 dagen hier, omdat toevallig in deze 3 dagen één van de grootste feesten van Cambodja valt: het Waterfeest. Schitterende "lichtjesroute" met minstens 25 boten op het water en navenant publiek (toeristen) op de straat, waarvoor het gebied waar het hotel in ligt is afgesloten voor gemotoriseerd vervoer en dus moesten we ca 600 m lopen. We zijn dus maar direct na aankomst het feestgedruis ingedoken om de boten en het uren durende vuurwerk van dichtbij te kunnen zien. We vinden zelfs een leuk restaurantje op de boulevard, waar we lokale Khmer gerechten eten. We eten niet écht lokaal denk ik, want hier zie je dingen langs de straat liggen waar wij hollanders onze neus toch echt wel voor ophalen. Kikkers, slakken, rupsen, vleermuizen, kakkerlakken, vogeltjes, spinnen, etc. Wij hebben het bij inktvis en garnalen gehouden. Bij terugkomst in het hotel gaan we de stad nog even overzien vanaf het dakterras wat een schitterend uitzicht oplevert op de stad die we morgen gaan bekijken.

Voor wat het verkeer in Cambodja betreft, rijden hier meer auto's dan in Vietnam, zijn die ook nét iets luxer, rijden er misschien daardoor ook iets minder brommers/scooters en rijdt het verkeer wat rustiger dan in zuid-Vietnam. Grootste verschil zijn de totaal andere voertuigen die je ziet die gebaseerd zijn op brommers waarvan ik er morgen enkele van op de foto hoop te zetten.

1. Hans:
    19 november 2024
    Mooi foto's van een mooie reis.