Dag 23

27 mei 2026 - Santa Maria degli Angeli, Italië

De dag begint met een prima en uitgebreid ontbijt in het hotel. Ik kan ruim op tijd weg, maar met het afrekenen dreigt  het mis te gaan. Ik had gisteren een prijs van €45 afgesproken en de man achter de receptie vraagt €65. Daar doe ik niet aan mee en na herhaalde pogingen tot uitleg en minuten lang staren naar het formulier waar hij €65 op heeft geschreven, belt hij de baas voor de oplossing. Die heeft de afspraak zelf gemaakt en herinnert zich het. "Mille scusi" en hij geeft me 2-tientjes terug. Terwijl dat ik nog niet betaald heb. Dat kan ik ook niet accepteren; geld toe krijgen bij een logies en ontbijt. Ik betaal keurig mijn deel voor ik vertrek.

De route is veelal hetzelfde als gisteren dus weid ik daar verder even niet over uit.

Er zijn vandaag iets meer foto's omdat ik nog enkele dingen wil laten zien en natuurlijk de highlights van vandaag.

Er is een Foto van een veld met veel klaprozen. Die ben ik al zóveel tegengekomen; de akkers staan er vol mee. Al honderden kilometers. Tussen de mais, tussen het graan, tussen de druiven en tussen het gras of onkruid; altijd duizenden klaprozen. Het is een schitterend gezicht.

De boeren sproeien hier altijd. Al vanaf dat ik de Alpen ben uitgereden en terwijl dat het nog regende, waren de boeren al aan het sproeien. Ondanks de irrigatiekanalen. De Italianen zijn niet zuinig met water. Het is alleen gratis aan de dorpspomp en die is er niet in ieder dorp, in huis moet water gewoon betaald worden. Is er geen dorpspomp dan kun  je water meestal wel bij een waterautomaat kopen. Voor €0,05 koop je al een emmer water. Het smaakt hier ook wat minder dan in Noord-Italië, waar het uit de bergen kwam. Alleen uit de automaat is het gekoeld en bij-smaak vrij.

Laat ik even iets ophelderen. WATER IS VOOR DE VISSEN!!!  Die mening heb ik en die blijft staan. Maar het is maar goed dat er water ís. Met het fietsen met bepakking, bergop én bij temperaturen die de 30 graden ruim overschreiden, zelf s'morgens vóór 11.00 uur én in een land wat een schande is voor thee, kan ik onmogelijk die hoeveelheden die ik aan vocht nodig heb aan bier drinken zonder zo zat als een toeter van m'n fiets te vallen. Leve het water.

Aan het einde van mijn etappe beland ik op de camping in Santa Maria degli Angeli, een plaats met een behoorlijk centrum, wel 10 supermarkts waarvan één hele grote, en een mooie kerk. De plaats ligt op 4K van Assisi. Daar ga ik niet heen. Ik kan goed tegen de warmte, maar het was al 34 graden toen ik aankwam en tijdens het boodschappen doen in S. Maria gaf de termometer daar zelfs +40 aan. Ik hoef de goden niet te verzoeken.

Vanavond eet ik nog maar eens in het restaurant van de camping. Ik kan de oregano en basilicum al ruiken, dus er zal weinig mis zij met het eten.

Voor de prijsvraag hoef ik geen prijzen uit te reiken. Foto 1: San Marino,  Foto 2:  San Leo. Half goed is nog steeds half fout.

69K, vertrek:  09.00 uur, aankomst:  13.30 uur.

1. Henk:
    27 mei 2026
    Jammer dus. Geen prijs. Als het niet te ver omrijden is zou ik toch even de basiliek in Assissi bezoeken. De moeite waard. En vergeet de ondergrondse kerk niet. Succes weer voor morgen.
  2. Ans van Gaal:
    27 mei 2026
    In een paar weken van de sneeuw naar 34+, dat is heel pittig.
    Klaprozen; (ik vind ze fantastisch), dat is vast genieten.
  3. Loes B:
    27 mei 2026
    Volgens mij heb je om thee te maken ook water nodig maar goed.....fijn dat er ruim voldoende aanwezig is.
    Genieten is het zeker van zo'n mooie omgeving.
  4. Karin lenssen:
    30 mei 2026
    Als je nu van koffie hield, was ijskoffie met die temperaturen ook een idee geweest. Maar goed bezig. Ik denk dat je langzamerhand ook de verse vis goed te doen gaat vinden.