Dag 19

23 mei 2026 - Quartiere, Italië

Ik schaam me bijna dat ik in het begin van de reis gemopperd heb over het weer. Ook vanmorgen is het alweer 18 graden als ik wakker word en bij het vertrek zelfs al 20.

Halverwege de etappe van vandaag ligt Ferrara. Daar heb ik een uurtje rondgelopen. Een aardige stad met veel oude gebouwen en villa's, waar in de maand mei op bijna elke dag wel iets te doen is. Vandaag is er een soort markt waarop je in contact kunt komen met het fietsen en een markt waarop aandacht wordt gevraagd voor gezondheid. Daarop zijn alle denkbare groeperingen vertegenwoordigd die iets met een bepaalde ziekte hebben; diabetes, alzheimer, kanker, etc. Verder hangt het er met de benen buiten van goed geklede Italianen en Italiaansen, want het is de zaterdag vóór Pinksteren. Dat was ik even vergeten, maar mijn 2 campinggenoten van gisteren hebben me daar even aan herinnerd. Misschien maar goed, zodat ik aan het eind van de dag nog wat extra inkopen kan doen voor het eten. Wie weet wat er morgen open is. De route voert vandaag weg van de Adige, waar ik honderden kilometers langs gefietst heb en gaat dwars door de polésine naar de rivier de Po. Een mooie streek, met veel landbouw en groen van bomen. De slingerende wegen zijn veel beter dan die van gisteren, waardoor het wat beter opschiet. Ondanks dat de route in een later deel de Po volgt zoals hij dat eerst deed met de Adige, vind ik dit traject veel leuker. Het is niet één recht pad langs de oever, maar de weg slingert en de Po is slechts zo nu en dan zichtbaar door het groen wat er tussen de rivier en de weg zit.

Vandaag heb ik de etappe ingekort. Het is óf 60K óf 130K. Het is het eerste geworden. Ik ben er wel achter dat de wind hier in Italië s' middags aantrekt en aangezien die uit zuidelijke richting komt, trap ik me aan het eind van de middag te pletter en dan wordt het wel heel moeilijk om nog een beetje op tijd op een camping te zijn. Met 70K en vertrek rond 09.00 uur kan ik mooi net vooraan in de middag op de camping zijn voordat er echt zware tegenwind komt.

De campinggenoten van gisteren, hadden vanmorgen al aangegeven dat ze naar dezelfde camping gingen dan ik en dat had een prettig voordeel. Omdat ik net voor het vertrek nog met ze had staan te praten, vergat ik mijn handschoenen aan te trekken. Die had ik naast mijn fiets liggen. Na ongeveer 10K kwam ik erachter dat ik ze vergeten was en met één telefoontje naar de camping was geregeld dat Bert en Peter ze mee zouden brengen. Inmiddels heb ik ze weer, gelukkig.

Op de huidige camping staan nu dus Bert en Peter, ik én nog een vrouw van 60 uit Noord-Holland (regio Alkmaar) die Jurrien heet, 4 personen in totaal. Wederom een heel klein campinkje net als dat van gister. Alleen lag die van gister achter een distileerderij en die van vandaag achter een manege. Omdat er geen restaurant bij is heb ik even boodschappen gedaan in het stadje dichtbij. Toen werd ook duidelijk wat het verschil is tussen wind tegen en wind mee.

Na het eten (penne, basilicumsaus, gehakt en 'n toetje) en het drinken van 'n goed glas wijn, hebben we met z'n vieren nog 'n uurtje zitten kletsen. Morgen maak ik dus het gedeelte van de etappe van vandaag af wat nog resteert. Daarmee verlies ik dus een dag, maar rustdagen heb ik nog voldoende.

Benieuwd wat de dag van morgen weer brengt. Tot dan.

64K, vertrek:  09.15 uur, aankomst:  14.15 uur.

1. Ans van Gaal:
    23 mei 2026
    Er is totaal geen reden om je te schamen voor het gemopper op het weer. Het weer maakt of breekt je welzijn. Ik ben blij voor je dat het weer nu veel beter is. Dat maakt je dag goed.
  2. Henk van Gaal:
    23 mei 2026
    Goed dat je de tijd neemt die je hebt.
  3. Henk:
    24 mei 2026
    Lijkt me een omweg via Ferrara maar waarschijnlijk is dat om de vlakke route te volgen. Succes vandaag
  4. Henk:
    24 mei 2026
    Hoe is het trouwens met de billetjes
  5. Jos v Uden:
    24 mei 2026
    👍👍💪💪Veel respect Pierre, een uitdagende tocht. En blijf genieten !!
  6. Yvonne van Tuijl:
    24 mei 2026
    Nou Pierre, ik kreeg net de link door en heb in 1 ruk je avontuur tot nu toe gelezen!! Respect!
    Je schrijft erg leuk en gelukkig nu veel beter weer☀️
    Geniet en heel veel succes 💪