Dag 18

22 mei 2026 - Pincara, Italië

Het was vanacht helemaal niet koud, zo'n 17 graden, er waren alleen een paar muggen die ik heb moeten vermoorden. Na het ontbijt neem ik afscheid van Karel en Alice. Ze blijven nog 'n dagje in Verona.

Langs de route begint de omgeving duidelijk te veranderen. De fruit- en wijnteelt heeft plaats gemaakt voor akkerbouw. De mais staat op de meeste plaatsen al 80 cm hoog en het graan staat er ook zo op. Meestal groen, maar her en der zelfs al helemaal geel. Natuurlijk zijn er ook hier nog druivenvelden, maar ze worden duidelijk minder talrijk. Vandaag is ook de dag van de dieren. Ik zie kikkers, 'n slang, salamanders, 'n haas en zelfs een schilpad op mijn route. Verwacht er geen foto's van, daarvoor gaat het allemaal te snel. Daarnaast zie ik zoveel moois in de omgeving dat ik wel aan de lopende band foto's zou kunnen blijven maken.

Tijdens de route fiets ik door Montagnana, een volledig ommuurde middeleeuwse stad. Wat een werk moet het geweest zijn om dit alles neer te zetten. Probeer je de arbeid en het materiaal eens voor te stellen. Ongelooflijk. Verder fiets ik langs talloze kleine of minder kleine plaatsen, die ehte plattelands plaatsen zijn. De meeste kom ik echter net niet doorheen, ik rijd meestal langs de rand. De kerktorens worden echt Italiaans; gemetselde spitsen. De route is al veel meer gevarieerd dan de vorige dagen. Minder lange fietspaden langs het water en dat maakt het in mijn ogen alleen maar aantrekkelijker. Verder  valt nu op hoe slecht de Italiaanse wegen doorgaans zijn. Tsjonge wat een gatenkaas. Voeg daarbij de on- of halfverharde wegen die in het parcours zitten  en je snapt waarom ik vandaag zo lang onderweg ben geweest. En natuurlijk de permanente tegenwind, die is ook mede debet.

Op de camping staan 2 Nederlanders, broers, een uit Den Bosch en de andere uit Berg en Dal, Peter en Bert. We praten wat over van alles en nog wat en omdat het dorp maar één restaurant kent gaan we gezamenlijk eten. Dat is ook de reden dat het verhaal vandaag pas laat klaar is. We zijn pas om 22.30 uur terug. Eindelijk Pizza, alleen hadden ze geen wijn. Dat haal ik morgen dan wel weer in.

Morgen komen de foto's. Op de al geplaatste fot's is duidelijk hoe het weer is omgeslagen. Het is al twee dagen zonnig en 26 graden.

Tot dan.

114K, vertrek:  09.15 uur, aankomst:  17.45 uur.

1. Ans van Gaal:
    23 mei 2026
    Duidelijk verandering in het landschap, duidelijk verandering in het weer én duidelijk verandering in jouw schrijven. Gezelliger, optimistischer.
    Dat is fijn om te signaleren
  2. Henk:
    24 mei 2026
    Ik miste jouw dagverslag al van deze dag. En dan kan ik niet slapen Pierre. Ik wil wel weten hoe het gegaan is. 😃