Dag 6

10 mei 2026 - Oedheim, Duitsland

Zon overgoten opstaan, bij 12 graden en het wordt al snel warmer. De route loopt veelal vlak langs de Neckar. Hier en daar kijkt een burcht vanuit de hoogte neer op ons fietsers. Overal waar water langs de kant is, anders dan de Neckar, hoor je kikkers kwaken. De hele dag gaat de tocht door de velden en akkers, het eerste gedeelte ook nog door de bossen. Het lijkt wel of ik naar het Avifauna ben gegaan. Honderden vogels spelen hun mooiste lied. Een kakafonie van exotische geluiden. Heerlijk. Zo ben je snel veel verder dan je in eerste instantie denkt. Van de mooie dorpjes langs de Neckar zie je maar weinig door de vele bomen langs de route. Van morgen kom ik langs Konditorei Lutski (op 400 m) waar ik besluit 'n thee te drinken en brood te kopen. Het brood is van gisteren. Roggemeel brood met zangzaad erop. Dat laatste had van mij niet gehoeven, maar de smaak is er niet minder om. Heerlijk lunch zo met de k aas en salami die ik nog heb. In de Konditorei is het een drukte van belang: Moederdag natuurlijk. Hierdoor duurt het bestellen van een kop thee 20 minuten, dus besluit ik meteen maar af te rekenen.

Hoewel de route meest vlak is, moet je daar toch niet een Nderlands fietspad bij voostellen. Hier wordt het fietspad, wat vrijwel altijd tevens voetpad is gedeeld met elkaar. Het fietspad/voetpad is vaak niet meer dan 2 meter breed en Duitsers wandelen altijd in het midden van het pad. Niemand houdt vooraf rekening met andere weggebruikers. Ze zijn vaak zelfs verstoord als je belt omdat je er langs wil. Het gehoor van de gemiddelde Duitser is goed te noemen. of ik heb 'n heel goei belleke. Ik bel vaak al op100 meter voor ik er ben en meestal gaan ze dan snel aan de kant. Meteen daarna nemen ze weer de gehele weg voor zichzelf.

Ook zijn ze hier niet gewend om het fietsers makkelijk te maken. Fietsers lijken een noodzakelijk kwaad. Idere keer dat je de hoek om moet, moet je vóór de hoek omhoog om direct ná de hoek weer omlaag te gaan. Zinloos in mijn ogen. Daarnaast zijn de "omhoogjes" nooit eenvoudig, net zo min als opritten van bruggen of viaducten. Regelmatig tikt de stijgingsmeter de 14 of 15 graden aan, ook al is het maar voor een afstand van 20 tot 50 meter. Ik moest zelfs een brug over waarvoor ik een aanloopje heb genomen. In een klein verzet kon ik maar nét bovenkomen en de stijgingsmeter gaf zelf 24%  aan! Dat is toch geen fietsbrug!

Ik was vandaag op tijd op de camping. Even kleding wassen, mezelf, en snel tent op gezet. Afwerken wat belangrijk is. Ze voorspellen voor vanavond en vannacht regen en onweer. Ik ga wel zien wat het morgen brengt.

82K, vertrek:  09.25 uur, aankomst:  14.55 uur.

1. Loes B:
    10 mei 2026
    Lekker fietsen zo Pierre met het zonnetje.
    Hopelijk valt er niet teveel regen vannacht en morgen.
  2. Henk van Gaal:
    10 mei 2026
    Mooie route als ik zo lees en ook mooi weer. Een goede dag zo.