Dag 3
25 oktober 2025 - Bangkok, Thailand
Gisteren nog iets vergeten te melden. We zijn naar de 7-eleven geweest om een telefoon-/internet kaart voor Azie te kopen. Één is genoeg voor beiden; ik heb een hotspot aangemaakt waarop Corry meelift. Knap hè? 😊Bij het geld-terug kregen we, naar oud Italiaans gebruik, geen kleingeld maar iets anders terug. In dit geval 'n soort kinderzegels. 12 zegels voor één baht (€ 0,03!!!) Ik beslis later wel 'n keer wat ik daarvoor ga kopen. 😒
Vanmorgen hebben we goed en uitgebreid ontbeten en daarna zijn we naar 'n tempel toe gelopen, de Wat Traimit, met een gouden Boeddha van 5500 ton! Er is niemand die deze probeert te stelen, denk ik. De boeddhistische tempels hier in Thailand zijn parels van mozaïek, glas en kleur. Ik realiseer me wat een werk het moet zijn geweest om zoiets te bouwen. Monniken werk en daarom zijn die daar maar blijven wonen. Vervolgens weer met "onze bus", 12 reizigers in een grote touringcar, naar het tempelcomplex van de Wat Phra Kaew (juiste schrijfwijze). Dat is bij het koninklijk paleis. Het paleis is gesloten voor bezoek maar het tempel gedeelte is open. Onze lokale gids, Nuii was vanmorgen behoorlijk ontdaan. De koning-moeder is vannacht overleden, dus is het hele land in rouw voor het komende jaar. Wij hebben daarna een prima vervroegde lunch en om 12.30 uur, terug met de bus naar Chinatown, waar we nog een korte wandeling gemaakt hebben door wat steegjes en het marktje waar we gisteren al geweest waren. Na nog een bezoekje aan een Tea Shop met een thee proeverij, maar wel erg weinig uitleg over thee, zit het dagprogramma erop, dus zijn we vanaf 15.00 uur vrij in beweging.
Daarvan hebben we gebruik gemaakt door met de benenwagen naar het Wat Pho, de tempel van de "reclining buddha", te gaan. Daar aangekomen bleek er een ceremonie gaande, dus mochten we er niet in. Dus nog even doorgelopen naar de rivier, de Chao Phraya en met de veerpont overgestoken naar het Wat Arun, de tempel van de Dageraad. Daar waren vandaag (?) 2 leuke dingen. 1) 'n heleboel mensen in Thaise kledij, waarschijnlijk meest toeristen, die als Chinese toeristen overal rondliepen en foto's van zich lieten maken. Maar het leukste was dat we op de maandelijkse schoonmaakdag waren. Onder leiding van officials van daar, werd het terrein geveegd en de straten geschrobd. Door de bezoekers! Mooi om te zien en zelfs leuk om iets terug te kunnen doen. In het laatste avondlicht terug met het veer en even eten daar net om de hoek. Simpel tentje, heel lekker eten en zoals gewoonlijk bijna voor niks. Na afloop rustig terug gewandeld en vanavond iets eerder naar bed.

Indertijd ook in China enkele boeddhistische tempels bezocht; de buitenkant leek goud maar was dikwijls goudkleurige verf, de binnenzijde en de beelden binnen waren wel dikwijls met bladgoud bedekt.