Dag 8
12 mei 2026 - Elchingen, Duitsland
Om 06.00 uur ben ik wakker en uitgeslapen, maar het ligt nog wel heerlijk warm. Het is afgelopen nacht afgekoeld tot 2 graden en dat is behoorlijk fris. Daarnaast heeft het bijna de gehele nacht geregend dus is alles ook klam. Het valt niet mee om eea enigzins droog in te pakken, maar het grootste probleem zit 'm in de kou. Wie mij kent weet dat ik dan slecht kan functioneren. Ik krijg niets los of vast of ingepakt en alles duurt daardoor een eeuwigheid. Rond 09.15 uur ben ik zover dat ik kan aanfietsen. Dan heb ik mijn beenstukken aangedaan tegen de kou en een thermohemd + technisch shirt + fietsshirt + windjack en nog zit ik te rillen op de fiets! Maar even gas erop dan word ik misschien warm.
Het parcours van vandaag bevat 2 stevige klimmen van ca. 1K lang. De eerste van 9% en de 2e van 7%. Ik overleef ze gelukkig. Hier was ik afgelopen dagen best wat benauwd voor, maar het ging goed. Aan de voet van de eerste helling staat een Nederlands stel te wachten, die fiets ik met 'n beleefd "hallo" voorbij. Halverwege die helling staat nog een stel dat ik "goedendag" zeg. Fietsers met bepakking zijn immers vaak Nederlanders. Later als ik even rust, halen ze mij weer in en daarna ik hun weer, waarbij we aan de praat raken. Deze Nederlanders komen uit Alkmaar en zijn al 11 dagen onderweg. Ze gaan maar tot Garmisch omdat zij optijd terug moet zijn om weer te gaan werken. Na een "goede reis" gaan we uit elkaar.
Dan zit ik in het Jagsttal, met de wind in de rug. Ik fiets zonder enige moeite met meer als 30K per uur naar het einde van de etappe! De kilometers vliegen weg. Da's mooi want verder vind ik er weinig aan vandaag. De omgeving is best mooi, maar ik kan er van de kou niet van genieten. Als ik in Ellwangen een supermarkt induik Blijf ik 45 minuten hangen en dan zijn mijn vingers nog steeds zó koud dat ik een gevallen muntstuk niet zelf kan oprapen! Ik neem een warme thee en zie op het koffie apparaat volle melk staan. Ik vraag de dame aan de counter of ik daarvan een glas mag hebben en ze kijkt me even aan. Daarna pakt ze een glas, schenkt dat vol en zegt "bitte". Als ik vraag wat de kosten zijn, zegt ze "shön gutt so, nur ein lächeln". Ellwangen was tevens het eindpunt van de ochtend etappe. Het dreigt dan al even, maar op dat moment begint ook de neerslag. Het is vanmiddag niet droog gebleven; afwisselend kleine (minimale) buitjes met regen of hagel (4x) en een klein beetje zon. De heuvels van vanmiddag zijn iets minder steil dan die in de ochtend, maar hakken er zeker nog in. Ik overnacht op een camping bij het vliegveld Aalen. Die is niet openbaar, maar de beheerder staat het oogluikend toe. Daar eet en drink ik ook iets. Hier is verder geen vertier, dus zal ik er vanavond wel weer vroeg inliggen.
Fysiek voel ik me nog steeds goed. Ik voel niet vermoeid, ondanks dat ik aan het einde van de dag mijn spieren wel wat voel. Van mijn knie heb ik gisteren helemaal geen last gehad en vandaag ook niet en waar ik door de verkrampte houding van de eerste 2 regen dagen wat last van mijn nek had gekregen, speelt ook dat momenteel nauwelijks.
Morgen een etappe naar Augsburg met wederom enkele pittige klimmetjes. Het lijkt vanacht droog te blijven voor de verandering, maar wel weer koud.
85K, vetrek: 09.15 uur, aankomst: 15.30 uur.
David:12 mei 2026Fijn dat het lijf het allemaal goed verteerd, en die zal met het huidige weer een terug kerend probleem blijven denk ik . Zorgen dat je voldoende energie binnen krijgt, maar dat hoef ik jouw niet uitleggen, veel fiets plezier verder en welterusten voor straks 😉💪
Loes B:12 mei 2026Jammer Pierre dat de temperatuur zo laag is.Hopelijk komt er morgen wat verbetering in.Welterusten voor straks.
Ans van Gaal:12 mei 2026Wat een bikkel ben je toch. Het weer is je niet gunstig gezind helaas 😒. Ik heb respect voor je; diepe buiging.
Jos v Uden:13 mei 2026Het weer blijkt niet echt mee te zitten. De kou hakt er dus aardig in wellicht kan een lekkere borrel uitkomst bieden !!