Dag 11

15 mei 2026 - Leutasch, Oostenrijk

Ook deze ochtend was alles droog, maar wel weer fris; 5gr.

Ik had op de camping nog broodjes gehaald voor het ontbijt, maar wat zijn de prijsverschillen groot. Op de camping betaal je moeiteloos € 1 voor een kaiserbroodje en in de supermarkt maar € 0,19. Mijn lunch heb ik dus bij de Lidl in Garmisch gehaald. Het ochtend traject is écht Oostenrijks, ondanks dat ik dan nog in Duitsland zit. Koeien en schapen met bellen om, de typische weide afscheidingen, huizen met heel weinig schuine daken, kerkjes met een ui erop in plaats van een spits en het glooiende van de almen. En zo reed ik Garmisch binnen. Ondertussen toch enkele stevige klimmetjes verorberd. Het vervolg van het parcours komt op gang met wat ik échte klimmen noem. 500m á 9%, 1500m á 7%, 400m á 10%, 4K á 5% en vele kilometers á 2-3%. En tussendoor natuurlijk weer even omlaag. Als ik alle hoogte meters bij elkaar zou mogen tellen, dan zou ik al 2 keer de Zugspitse via de top overgestoken zijn! Aan het einde van de dag zit ik op 1150m hoogte.

Ik overnacht vandaag in Leutasch, maar deze keer niet op de camping. Bij aankomst daar was het 3 graden en was ik wederom verkleumd, ondanks dat ik 1x in een supermarkt heb opgewarmd voor 15 minuten en 1x in de Konditorei 40 minuten had gedaan over mijn thee en Käsetorte. Het heeft vanmiddag wat geregend en er stond slechts weinig wind uit variabele richting. Voor vanacht is de neerslag kans 89% en de sneeuwkans is 50% bij een temperatuur van -3 graden! En voor morgen verwachten ze het  zelfde weer als vandaag en vanacht. Ik heb inmiddels 6 van de 11 dagen dat ik onderweg ben verkleumd en/of drijf nat op de fiets gezeten. Daar wil ik niet nog een dag met sneew aan toevoegen. Ik heb dus een "Zimmer frei" genomen bij een boer en, tenzij morgen ochtend het weer reuze mee blijkt te vallen, ga ik hier mijn eerste rustdag nemen. Zeer tegen mijn zin overigens, want hoewel het pittig fietsen is om de bergen op te komen, zijn de spieren in orde (dank je sportschool) en voel ik me nog steeds goed genoeg om door te gaan.

Een rustdag geeft ook de mogelijkheid enkele kledingstukken even door een sopje te slaan. Dat is niet overbodig. Ik heb wel van alles 2 bij, maar ook die 2e set begint zich behoorlijk te melden.

Dadelijk eens kijken wat ik ga eten en deze nacht slaap ik in een écht bed. 😁 Het eten heb ik bij de Italiaan gedaan. Moet natuurlijk eigenlijk Oostenrijks zijn, maar dan moet ik 2K verder lopen. Van de Italiaan hoorde ik dat een echte pizza 33 cm in doorsnee is. Ik ga er maar van uit dat er in Nederland weinig échte Pizzeria's zijn.😒

74K, vertrek:  09.15 uur, aankomst:  15.45 uur.

1. David:
    15 mei 2026
    Het lot ook niet te veel tarten Pierre, goede beslissing om een rustdag in te lassen bij zulke temperaturen.👍
  2. Henk van Gaal:
    15 mei 2026
    Goed besluit. Goede warme nachtrust.
  3. Ans van Gaal:
    15 mei 2026
    Het doet me goed te lezen dat de kans bestaat dat je morgen een rustdag neemt. Dat is goed voor je.
  4. Guusje:
    16 mei 2026
    Slaap lekker.
  5. Maurice:
    17 mei 2026
    Gewoon lekker dagje rusten indien nodig pa, is helemaal geen schanden. Je bent een topper!